Gunakan Minyak Masak Berulang Kali Beri Kesan Buruk Pada Kesihatan


Kalau terbayang makanan bergoreng menyerupai ayam goreng , pisang goreng , keropok lekor memang sangat memikat selera. Apatah lagi bila dimakan dikala masih panas dan teksturnya rangup. Bagaimanapun , terdapat segelintir peniaga di negara ini yang gemar menggunakan minyak yang sama berulang-ulang kali bagi menjimatkan kos.

Namun begitu , kita perlu mengetahui bahawa penggunaan minyak masak berulang kali boleh membahayakan kesihatan kerana minyak masak yang dipanaskan pada suhu tinggi akan memberi tindak balas kimia yang menghasilkan jenis produk yang mengubah fizikal dan menjejaskan kualiti minyak. Terdapat perubahan warna dan rasa yang terjadi kepada minyak tersebut setelah digunakan beberapa kali.

Minyak masak terdiri daripada asid lemak tepu dan tidak tepu. Asid lemak ini akan mengalami pengoksidaan yang menghasilkan radikal bebas sekiranya pada suhu tinggi. Radikal bebas sering dikaitkan dengan penyakit barah , penyakit kardiovaskular dan penyakit neurodegeneratif menyerupai dementia.

Minyak masak juga sebetulnya mengandungi vitamin E yang tinggi tetapi apabila sering dipanaskan , kandungi vitamin akan semakin berkurang sedikit demi sedikit. Jadi , minyak tersebut sudah kehilangan nutrien yang dibutuhkan dan pengambilan minyak tersebut tidak membawa apa-apa kesan baik sebaliknya akan memperlihatkan kesan toksik kepada kesihatan.

Satu kajian telah menunjukkan bahawa penggunaan minyak sawit yang telah dipakai sebanyak lima sampai sepuluh kali boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah dan kerosakan tisu pada jantung.
Selain itu pembentukan lesi aterosklerosis juga boleh berlaku dimana aterosklerosis ialah pembentukan lemak di dalam salur darah arteri yang menghalang pengaliran darah ke seluruh tubuh dan boleh menimbulkan serangan jantung , strok dan seterusnya membawa maut.

Minyak masak ini sering kali digunakan berulang kali oleh peniaga-peniaga pasar malam menyerupai di sekitar Kuala Lumpur. Hal ini kerana satu kajian telah dijalankan bagi mengetahui amalan dan tahap kesedaran kesihatan peniaga-peniaga makanan bergoreng di sekitar Kuala Lumpur. Hasilnya mendapati bahawa majoriti dari mereka menggunakan minyak masak berulang kali bagi menjimatkan kos.

Tetapi amat mengejutkan apabila sampel minyak diambil dan dikaji mengambarkan aras peroksida minyak tersebut ialah sangat tinggi dan melebihi aras yang ditetapkan oleh Peraturan-Peraturan Makanan 1985. Minyak tersebut sebetulnya harus dibuang dan tidak boleh digunakan lagi dalam kuliner kerana boleh memudaratkan kesihatan pembeli makanan tersebut.

Meskipun kita ingin berjimat dengan keadaan ekonomi sekarang , kesihatan perlu diutamakan kerana menggunapakai minyak masak yang telah digunakan berulang kali mendatangkan lebih banyak mudarat berbanding manfaat.

Sumber- The Malaysian Medical Gazette